Over konijnen

Hier vind je informatie over het houden van konijnen en een deel van het assortiment dat we in de winkel aanbieden. Deze producten kun je hier 24/7 online bestellen waarna we ze tijdens onze openingsuren voor je klaarzetten, je een betaalverzoek sturen en ze kunnen worden opgehaald, bezorgd of worden verzonden.

Verblijf

Konijnen kunnen zowel binnen als buiten worden gehouden. Laat je van te voren goed informeren aan welke eisen het verblijf moet voldoen.  Een konijn is niet graag alleen dus wanneer je één konijn houdt zul je het iedere dag voldoende aandacht moeten kunnen geven.  

Een konijn heeft veel bewegingsvrijheid nodig en mag dus beter niet hele dagen uitsluitend in zijn hok doorbrengen.  Het zijn van nature prooidieren en zijn daarom, ook als ze tam zijn, altijd op hun hoede voor gevaar. Zet het hok daarom op een veilige overzichtelijke plaats, tochtvrij, zonder overmatig vocht en geen grote hitte.

De bodem wordt bedekt om vocht en geuren op te nemen. Er zijn verschillende soorten bodembedekking zoals houtvezel (is stoffig en plakkerig), hennepvezel (minder stoffig, minder plakkerig), houtkorrel (absorbeert goed) samengeperst papier (niet stoffig, zeer goed absorberend), katoenvezel (eventueel met karton) Voor de warmte kun je dit aanvullen met stro (ook om aan te knagen).

Voeding

Een konijn is een planteneter waarbij de spijsvertering draait om water en vezels. Zorg dat het konijn altijd water, hooi en/of stro ter beschikking heeft. De vezels ervan zorgen dat de darmen hun werk kunnen blijven doen. Behalve vezels heeft een konijn ook voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen nodig. Die zitten in het voer. Als het voer één keer door de darmen is gegaan bevat de poep meestal nog veel essentiële voedingsstoffen. Om alle voedingsstoffen toch goed op te kunnen nemen eten konijnen, die vaak wat kleinere donkere keuteltjes nóg eens op. Wat er dan nog rest zijn de wat grotere lichter gekleurde keutels. Als je konijn zijn eigen keutels niet opeet, en deze aan zijn achterste blijven plakken,  is er waarschijnlijk iets mis met zijn voeding. Wellicht krijgt het konijn dan al te veel voedingsstoffen. 

Circa 60% van de dagelijkse voeding van een konijn bestaat uit hooi. Dit vul je aan met groenvoer (circa 20%) en een beperkte hoeveelheid brokken (ca 15%). De aanbevolen maximale hoeveelheid brokken is circa 20gram per kg lichaamsgewicht.  Brokken zijn er in geperste vorm (konijnenkorrels) of geëxtrudeerde vorm (oa Supreme Selective, Beaphar Care+).  Er zijn verschillende soorten voer die afgestemd zijn op de omstandigheden van het konijn. Zo is er voer voor jonge konijntjes (met meer mineralen en calcium), voor wat oudere konijnen (met juist van alles wat minder), binnen konijnen (met extra vitamine D), enz.

Groenvoer kan van alles zijn zoals wortel, witlof en andere loof,  maar liever geen bieslook, ui of prei, knoflook, vastere koolsoorten, bonen of rabarber. Gasvorming die dat veroorzaakt kan een konijn namelijk  behoorlijk “dwars” zitten.

Het dagelijkse menu maak je compleet met (5%) fruit of snacks.  

Vermaak

Konijnen slapen veel op het midden van de dag (zo tussen 11 en 16h) en zijn actiever in de ochtend en vroeg in de avond. Konijnen zijn intelligente dieren. Je kunt ze van alles leren maar ze kunnen dus ook snel verveeld raken. Een konijn houdt van knagen, klimmen, graven,  scheuren en gooien. Kijk goed naar wat je konijn leuk vind en geef hem de mogelijkheid om te spelen. Het kan anders zijn dat hij verveeld raakt en baldadig en vernielzuchtig wordt.

Verzorging

Onderschat het schattige konijntje niet. Konijnen zijn fragiel en kunnen gemakkelijk botjes breken of verwond raken. Het is dus belangrijk dat de omgeving van het konijn veiligheid biedt.

Konijnen lijken relatief makkelijke huisdieren maar vragen ook regelmatige verzorging.  Het zijn propere dieren en doen hun toilet in een vast hoekje. Zet daar dan een toilet neer en maak dat regelmatig schoon. Het hok dient een keer per week te worden schoongemaakt zodat ze niet vervuilen, gestrest raken of ziektes op lopen. Konijnen kunnen bij een juiste verzorging gemakkelijk 10 jaar worden.

De nagels van een konijn slijten in de natuur door het graven en zoeken naar voedsel. Bij een tam konijn kunnen de nagels te lang worden. De nagels zou je een keer per maand moeten controleren en als ze gaan krom groeien met een speciale nagelschaar korter knippen. Een konijn voelt daar niets van zolang je maar niet in het leven (bloedvaten en zenuwen) knipt.

Er zijn een aantal konijnenziektes die ook bij tamme konijnen wel voorkomen. Konijnen die diarree hebben geef je het beste een tijdje alleen water en hooi totdat de spijsvertering is hersteld.  

Myasis kan het konijn krijgen als de groenige aasvlieg eitjes legt in de – bijvoorbeeld door diarree – bevuilde vacht van een konijn. Als de larven uitkomen wordt het konijn, letterlijk, aangevreten. Voorkomen is beter dan genezen. Er is een spray die met name in de zomer extra bescherming geeft. Ga bij aanwezigheid van Myasis altijd direct met je konijn naar de dierenarts.    

Myxamatose is een dodelijke virusziekte die door insecten op konijnen kan worden overgebracht.  Het heeft aanbeveling om je konijn hiertegen te vaccineren.

Wist je dat?

Konijnen zijn officieel geen knaagdieren maar haas-achtigen. Zo hebben ze een ander soort gebit en houden met hun voorpoten normaliter geen voedsel vast, zoals knaagdieren wel doen

Wat weegt een konijn? Het grootste en zwaarste konijnenras is een Duitse reus en kan een gewicht bereiken van 11,5 kg. Een dwergkonijntje weegt daarentegen tussen de 375 en 500 gram. Het ene of andere konijn weegt dus soms wel 20x meer (!)

Een konijn zou tot 30x beter horen dan een mens. Ter vergelijking, een hond of kat hoort circa 4x beter. Dus niet schreeuwen tegen je konijntje en zet de muziek niet te hard.

Konijnenvoer valt in het lage btw-tarief valt, net als kippenvoer trouwens. Dit is omdat konijnen van oudsher ook werden gehouden voor consumptie. Zo heeft ieder nadeel toch een (btw-)voordeel.